The Blog

Testers opgelet! Jullie rol gaat veranderen


Testers geven een belangrijk stuk feedback aan de developers wanneer er aan software wordt gewerkt. Maar met agile werken en DevOps lijkt er steeds minder ruimte te komen voor de dedicated tester, of toch niet? Ik zie nog dagelijks aanvragen voor testing functies voorbijkomen, dus “niet meer nodig” is zeker niet het geval. De rol van testers verandert wel. Was je eerst een dedicated tester, ben je nu meer een manusje-van-alles in een team waarbij je toevallig ook de rol van tester op je neemt.

Testing en Agile

Binnen Agile teams zie je ze in de praktijk maar weinig; dedicated testers. En dat is ook eigenlijk niet zo gek. Waar je als tester onafhankelijk (en onverbiddelijk) moet zijn, gaat het binnen Agile teams toch ook over “gezellig” samenwerken en samen tot oplossingen komen. Je bent met z’n allen eigenaar van wat je ontwikkelt en daar past de solitaire rol van tester niet helemaal tussen. Door de korte sprints en het continue testen is zelf fulltime testen ook een utopie geworden. Nieuwe toevoegingen moeten samen met de al bestaande ontwikkelingen getest worden terwijl er ook wordt doorontwikkeld, keer op keer. Binnen een agile werkomgeving ontkom je dus bijna niet aan automated testing. Ook komt het er vaak op neer dat testers in dit soort teams ook een beetje analist, developer, infrastructuurspecialist en beheerder moeten spelen.

Je verliest hiermee je vaste positie tussen de operatie en de ontwikkeling, maar je wint het op veelzijdigheid. Saaie repetitieve tests kun je door software laten doen terwijl jij kijkt naar hoe de software echt gebruikt gaat worden. Verlies je hiermee een stuk van je rol als tester? Absoluut, maar daarin ben je als tester allang niet meer alleen. Er wordt van iedereen binnen het IT-landschap verwacht dat je naast je specialisatie “ook een beetje van alles” kunt.

Testing binnen DevOps

Na Agile verscheen ook DevOps op het toneel en direct kwam er een hardnekkig gerucht op gang, testers zouden met deze manier van werken niet meer nodig zijn. De driehoeksverhouding tussen development, testing en operations wordt een liefdesrelatie tussen development en operations. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar de praktijk wijst uit dat ze ook hier echt niet zonder testers kunnen. Het is alleen (weer) niet de traditionele rol. De tester is de lijm tussen development en operations. Een belangrijk onderdeel bij DevOps is het duidelijk in kaart brengen van de delivery chain. En wie kent het proces van het verplaatsen van applicaties tussen ontwikkelomgevingen, het testen ervan en het opleveren van applicaties nou beter dan een tester? Precies, helemaal niemand.

Daarnaast heb je als tester een goede kijk op wat er nodig is qua infrastructuur en aan welke criteria moet worden voldaan voordat je kunt deployen. Ook hier is “de tester” dus, net als in een Agile omgeving, een complexe rol geworden waarbij er aan de ene kant geautomatiseerd getest wordt en aan de andere kant continue gekeken wordt hoe development en operations elkaar kunnen ontmoeten. Met DevOps hoef je als tester dus niet bang te zijn dat er geen banen meer zijn, bedrijven moeten bang zijn dat er niet genoeg bekwame testers zijn!

Conclusie

Een wereld zonder testers is er niet en zal er ook niet komen. Software moet getest worden, al gaat dat nu wel een beetje anders dan een paar jaar geleden. Automated testing is niet meer iets wat je op de “ooit ga ik me daarin verdiepen” stapel kan gooien en je moet jezelf ook op andere vlakken binnen de brede ICT gaan ontwikkelen. Zo ben en blijf je een waardevolle toevoeging binnen verschillende teams of ze nu Agile werken of zich focussen op DevOps.